Zo af en toe krijg ik de vraag of opmerking dat de hotfix strass steentjes niet goed blijven plakken. Ze vallen er af als je er overheen gaat met je handen of ze vallen er af tijdens het wassen.

Wat is er vervelender dan dat je een super leuk kledingstuk mooi hebt gemaakt met hotfix strass steentjes en dat dan vervolgens de strass steentjes niet goed blijven zitten? Als ze er af vallen en je kunt ze toevallig nog opvangen of terug vinden, kun je ze natuurlijk met aparte lijm opnieuw bevestigen. Dit wordt echter erg lastig als je staat te dansen op een dansvloer en tijdens je beste move vallen je strass steentjes eraf. Je ziet jezelf natuurlijk niet in je mooie jurk over de dansvloer kruipen op zoek naar je mooie steentjes! Laat staan tijdens een turn-, dans- of schaatswedstrijd!

Hoe kun je voorkomen dat je hotfix steentjes eraf vallen?

Vaak ligt het aan het feit dat de lijm niet heet genoeg is geweest en de lijm niet goed is vermengd met de stof. Misschien ben je te gehaast bezig geweest? In het begin neem je de tijd voor elk steentje, maar hoe beter het gaat, hoe sneller het gaat  en dan neem je al gauw niet meer de tijd die de lijm nodig heeft om te verwarmen. Soms is het ook afhankelijk van de kwaliteit van de hotfix strass steentjes. De ene lijmlaag heeft meer tijd nodig om zacht te worden dan de andere. Mijn advies is 35 tot 45 seconden strijken of met een hotfix applicator even goed kijken dat de lijm gaat bubbelen of echt helemaal glimmend is, dan weet je hoe lang de lijm van de hotfix strass steen nodig heeft om goed warm te worden. Druk de steen ook even aan in de stof, zodat de lijm genoeg vermengd met de stof.
Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe je hotfix strass steentjes goed bevestigd:

Bevestiging van hotfix producten met een strijkijzer:

Stap 1. Soort strijkijzer en temperatuur stand:
Gebruik geen stoomstrijkijzer. Als je niet anders hebt, zet dan de stoom uit. Zet het strijkijzer op de wolstand, ook afhankelijk van de soort stof waar je het patroon op gaat bevestigen. 150 graden celcius is genoeg.

Stap 2. Het patroon met hotfix steentjes op de stof leggen met bakpapier of theedoek:
Leg het patroon met de steentjes of de steentjes apart van elkaar op je kledingstuk en leg hier overheen een stuk bakpapier of een theedoek.

Stap 3. Hoe lang moet ik de hotfix steentjes strijken?
Strijk ongeveer 35 a 45 seconden met een lichte druk je motief op je patroon.

Stap 4. Afkoelen van je kledingstuk
Laat alles goed afkoelen en verwijder voorzichtig de transfer folie. Als er nog steentjes niet bevestigd zijn op je kledingstuk en nog blijven plakken aan je folie, plaats de transfer folie dan terug en strijk nogmaals.

Stap 5. Verwijderen van de transfer folie
Als je een patroon hebt gebruikt d.m.v. transferfolie kun je de transferfolie voorzichtig verwijderen, op het moment dat de hotfix steentjes goed afgekoeld zijn. Als de steentjes toch nog aan de folie blijven zitten, keer je je kledingstuk binnenstebuiten, leg je het bakpapier of de theedoek opnieuw over het patroon en strijk je nog eens over het patroon zodat de lijm zich goed aan je kledingstuk hecht. Hierna opnieuw je kledingstuk goed af laten koelen.

Bevestiging van hotfix steentjes met een hotfix applicator:

Stap 1. Het opzetstuk van de hotfix applicator bepalen
Voor de applicator heb je verschillende opzetstukken. Pak het juiste opzetstuk voor de juiste steen. Een SS16 formaat steen bevestig je met het SS16 opzetstuk, Een SS10 formaat steen bevestig je met het SS10 opzetstuk. Doe dit voor je de applicator verwarmd, aangezien het ijzer zeer heet wordt.

Stap 2. De hotfix applicator verwarmen
Verwarm de applicator voor door de applicator op de hoogste stand (25 watt) te zetten. Ongeveer na 30 a 40 seconden is de applicator goed heet (150 graden) en zet je de stand terug op 7 watt.

Stap 3. Het oppakken van de steen met een hotfix applicator
Nu kun je met de applicator de steen oppakken door de applicator op de steen te zetten. Soms moet je een beetje een schepbeweging maken om hem goed op te pakken.

Stap 4. Het verwarmen van de hotfix steentjes.
De applicator maakt de lijm nu heet, aangezien hotfix steentjes van glas of krystal zijn, smelten de steentjes niet. Je kunt zien dat de lijm van de steen gaat bubbelen of helemaal gaat glimmen, dan is de lijm goed zacht en kun je de steen op de stof bevestigen.

Stap 5. Bevestiging van de hotfix steentjes op de stof
Zet de applicator verticaal boven de stof en probeer de stof zo min mogelijk te raken met je applicator om brandgaten te voorkomen. Als je een lichte druk uitvoert op de stof, vermeng de lijm zich met de stof. Laat de applicator en de lijm vervolgens hun werk doen.

Stap 6. Als de steen niet loslaat uit het opzetstuk
Als de steen niet loslaat uit het opzetstuk kun je met een pincet in het spleetje van het opzetstukje de steen eruit drukken. 

Stap 7 Afkoelen van de hotfix stenen
Als de steen bevestigd is, laat je de steen afkoelen en de lijm zal zich verder hechten aan het materiaal.
 
Als je deze stappen goed volgt, moet het vast en zeker beter gaan en zul je niet hoeven te kruipen over een dansvloer op zoek naar je mooie strass steentjes.
 
Mocht je nou nog niet helemaal zeker zijn bij het wassen, keer je kledingstuk altijd binnenstebuiten tijdens het wassen en was het in een kledingzak. Als er dan nog iets afvalt, vang je de steentjes tenminste op en komen ze niet ergens in je wasmachine terecht.
 
Groeten Annemarieke
Strass-steentjes.nl
 
    27-02-2017 20:33     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ada Tengnagel -  03-07-2018

Met welke lijm zet je de hotfixsteentjes weer vast als ze van de kleding zijn losgelaten, gr Ada