De historie van Strass
Met strass steentjes maak je de mooiste creaties. De glinstering van strass steentjes benadert de unieke, schitterende glans van een diamant. Strass steentjes zijn razend populair en helemaal van deze tijd, maar wist je dat strass steentjes al in de 18e eeuw zijn uitgevonden? Voor de historie van strass steentjes nemen we je graag 300 jaar mee terug in de tijd. Ga je mee?
Strass steentjes vernoemd naar G.F. Strass
We schrijven het begin van de 18e eeuw als Georg Friedrich Strass (1701-1773) op jonge leeftijd strass ontdekt. De uit de Elzas afkomstige G.F. Strass mengt twee metalen - bismut en thallium - met soda en silicium en ontdekt dat dit mengsel na verhitting verandert in een glassoort waarvan het glas onder invloed van de weerkaatsing van het licht glinstert als een diamant. Strass geeft zijn uitvinding zijn eigen naam mee en daarmee is strass geboren!
Van strass naar imitatiediamant
Nadat hij strass heeft uitgevonden, voelt Georg Friedrich Strass er niets voor om met zijn armen over elkaar te gaan zitten. Als hij het glas slijpt en er zilverfolie en gekleurde folie achter plaatst, lukt het hem om de glinstering van het glas nóg meer op de schittering van een diamant te laten lijken. Strass steentjes worden daarom ook wel imitatiediamanten genoemd. Later werd op de achterzijde van de strass stenen een spiegelende laag kwik (amalgaam) aangebracht. Net als bij de toenmalige spiegels werd deze door verdamping vastgehecht.
De sensatie van strass simili
De geslepen stukjes glas worden ook wel simili genoemd en groeien uit tot een regelrechte sensatie. Zelfs aan het hof van koning Lodewijk XV kan strass rekenen op grote populariteit. In 1734 mag Georg Friedrich Strass - die in 1730 in Parijs al zijn eigen fabriek voor strass opende - zich zelfs Juwelier des Konings noemen! Halverwege de 20e eeuw kreeg de grote populariteit van strass steentjes een nieuwe boost en vandaag de dag zijn strass steentjes nog altijd ongekend populair.
Het verschil tussen Strass, geslepen Kristal en geslepen Glas
Geslepen glas, geslepen kristal en strass worden nog wel eens door elkaar gehaald. Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen geslepen glas, geslepen kristal en Strass? Het verschil zit ‘m in de glinstering en het kleurenspectrum. Geslepen glas komt qua glinstering en kleurenspectrum veel minder in de buurt van een echte diamant dan Strass.
Strass bevat dus de metalen bismut en Thallium en met een mix met Soda en Silicium en verhitting wordt dit een glassoort dat vergelijkbaar is met Diamant.
Kristal (kristalglas) is glas dat minimaal 10% lood bevat. Oftewel glas dat voor minimaal 10% uit lood, zinkoxide, bariumoxide of kaliumoxide bestaat mag zichzelf Kristal noemen. Kristal bestaat in 4 normen:
Sonoorglas en Kristallijnglas bestaan voor meer dan 10% uit lood, zinkoxide, bariumoxide of kaliumoxide of een mix hiervan.
Loodkristal bevat meer dan 24%
Volloodkristal bevat meer dan 30%
Swarovski is een volloodkristal aangezien dit ca 32% lood bevat.
Glas bestaat voornamelijk uit de stof silica of siliciumdioxide, Glas bevat minder dan 4% lood
Hoe hoger het loodgehalte hoe hoger de brekingindex. Een materiaal met een hoge brekingindex heeft een rijker kleurenspectrum en schittert meer.
In de tegenwoordige tijd wordt al heel gauw de benaming Strass, Rijnsteen, Rhinestones gegeven aan alles dat schittert of blingt. Over het algemeen is elke imitatie strass steen geslepen glas of zelfs kunsstof! Geslepen glas kan wel bijna een gelijke schittering geven als loodkristal. Als het glas vaak geslepen is geeft het een bijna vergelijkbare schittering als loodkristal.
Onze Budget kwaliteit en DMC kwaliteit zijn van glas en slechts 8 tot 12 keer geslepen
Excellent en Superior zijn ook van glas en 16 keer geslepen. Door de vele slijpingen hebben ze bijna dezelfde glinstering als Swarovski. Vooral in de kleinere formaten is het verschil nihil.
Swarovski verkopen wij ook, zoals hierboven geschreven is dit een vollood kristal (ca 32%) en is de mooiste steen qua schittering en kleurenspectrum.
Waarvoor gebruiken we de steentjes vandaag de dag?
TIP:
Houd onze aanbiedingen pagina in de gaten voor de beste deals!
​