Hotfix versus Non-hotfix steentjes

Op zoek naar het juiste soort steentjes voor jouw project, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, in dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over hotfix en non-hotfix steentjes. 

Kies je voor hotfix of non-hotfix?
Allereerst is het verstandig om te weten wat het verschil is tussen de twee soorten. De naam hotfix zegt het eigenlijk al; bij dit steentje komt hitte kijken. Een hotfix steentje heeft namelijk een lijmlaag op de platte achterkant, die vloeibaar wordt wanneer hij wordt verhit met een strijkijzer of speciale applicator. Zodra de lijm zich hecht met de ondergrond en afkoelt, blijft het steentje zitten.
Een non-hotfix steentje heeft geen laagje lijm op de achterkant, maar kan worden bevestigd met onze F-6000 lijm. Deze lijm is sterk, droogt snel en droogt transparant op (dit laatste is erg belangrijk bij strass steentjes), dus je ziet het niet zitten. Non-hotfix steentjes zijn ideaal voor ondergronden die je niet met hitte bewerkt, zoals glas, metaal of plastic. Ook werk je misschien liever zonder hitte op kwetsbare stoffen zoals kant, suede of satijn. Voor make-up en hair-artiesten is een non-hotfix steen ook tof om een look mee te maken. Gebruik hiervoor dan wel een huid- of visagie-lijm. Daarnaast niet te vergeten de nagel stylisten, ook zij werken met de non hotfix steentjes.


Schittering in alle soorten en maten
Onze strass steentjes zijn te verkrijgen in veel verschillende varianten. Het kleinste steentje is een SS3 formaat, van zo’n 1.3-1.4 mm. De grootste steen is maat SS48. Deze zit tussen de 10.9 en 11.3 mm. Neem voor alle afmetingen een kijkje bij onze kleurenkaart en maattabel.
Voor alle kleuren van de regenboog is er wel een steentje te vinden, ongeacht je budget. We werken namelijk met een paar verschillende kwaliteiten, dus er is voor ieder wat wils.
De kwaliteit van een steentje is onder andere afhankelijk van de slijping. Hoe meer facetten (geslepen vlakken) op een steen, hoe meer de steen het licht weerkaatst en dus gaat schitteren.
 
De goedkoopste lijn is de Budget-lijn. Een budget steentje is een leuke optie voor wie hotfix eens een keer wil proberen, omdat de prijs erg toegankelijk is en er veel kleuren beschikbaar zijn. Deze steentjes zijn 8 keer geslepen. Bij deze kwaliteit heb je relatief veel steentjes voor een relatief lage prijs. Echter zijn steentjes binnen de Budget-lijn niet geheel kleurvast, de lijmlaag kan wat sneller loslaten van de steen en er kan wel eens kleurverschil ontstaan tussen de verschillende formaten.
De Budget-steentjes zijn nu extra aantrekkelijk: we hebben ze flink afgeprijsd omdat ze uit het assortiment gaan. We hanteren momenteel een korting van 50%!

Een ander leuk steentje is de Premium DMC-lijn. Ze zijn net als de Budget-steentjes gemaakt van geslepen glas, maar de DMC-steentjes zijn 12 keer geslepen. Hierdoor glimmen ze dus net wat meer dan Budget. Het is een hele mooie steen en wordt veel gebruikt door o.a. hobbyisten of bijvoorbeeld bij turnpakjes/danspakjes waarbij de wedstrijden niet op het hoogste niveau zijn.
 
Mocht je zoeken naar een wat professioneler steentje, dan zit je goed met Excellent Austrian. Met 16 facetten en een dubbele lijmlaag ben je verzekerd van een mooi resultaat. Excellent-steentjes zijn te verkrijgen in zowel hotfix als non-hotfix, dus met of zonder lijmlaag. Zo heb je dus voor elke ondergrond een mooi steentje. 

Onze mooiste huislijn is Superior Glamour. Deze steentjes lijken sprekend op een Swarovski steen, voor slechts een fractie van de prijs. Het enige verschil tussen Superior en Swarovski is het materiaal en de manier van slijpen; onze steentjes zijn gemaakt van glas, waar Swarovski stenen gemaakt zijn van een hoogwaardig lood kristal. Voor de echte liefhebber hebben wij ook nog als een van de weinige aanbieders Swarovski steentjes op voorraad.  Swarovski is, net als Excellent en Superior, te verkrijgen in hotfix en non-hotfix. Voor Superior geldt dat alleen de Crystal en Crystal AB kleuren zonder lijmlaag te verkrijgen zijn.

Sinds kort mogen wij ons met trots Authorized Retailer noemen van een ander geliefd steentjes merk: Preciosa. Dit zijn topkwaliteit steentjes met veel kleuropties, dit is momenteel dé vervanger voor Swarovski aangezien Swarovski nog niet zekerheid kan geven over de toekomst. Op dit moment hebben ze de productie stilgelegd van de Swarovski elements, we wachten vol spanning af wanneer ze weer gaan produceren en verkopen. Aangezien we hier niet op willen blijven wachten, zijn we een samenwerking aangegaan met Preciosa.
Preciosa is een merk uit Tsjechië, en het is net als Swarovski één van de marktleiders op het gebied van glaswerken. De grondstoffen die worden gebruikt voor het maken van de stenen zijn rijk aan silicon-oxide, waardoor het ideaal is voor het maken van glas/kristal. De steentjes zijn te verkrijgen in ontzettend veel kleuren en maten met verschillende afwerkingen en effecten. 
 
Creatieve vrijheid
De steentjes worden veelal geassocieerd met turnpakken en danspakken. Daarnaast zijn er uiteraard nog tal andere mogelijkheden. Of je nou een shirtje wilt pimpen of je designertas een nieuw leven in wilt blazen, strass steentjes zijn perfect voor elke klus. Door steentjes toe te voegen aan een item zorg je voor een letterlijk en figuurlijk schitterend resultaat. Op de inspiratie pagina op onze website staan genoeg ideeën om even zoet mee te zijn. 
Heb jij nou iets gepimpt, en wil je dit met ons delen? Tag ons op Facebook en Instagram, of stuur een mailtje naar klantenservice@strass-steentjes.nl. We vinden het altijd erg leuk om de resultaten te zien!