Uurwerkje bevestigen in een diamond painting klok

Je hebt een prachtige diamond painting klok gepaint en wilt hier nu een uurwerkje in bevestigen. Dit kan op verschillende manieren. 

Stap 1. Bepaal het midden van je diamond painting 
Het uurwerkje moet in het midden van de diamond painting komen te zitten, dus bepaal eerst het midden. Je kunt dit doen door met een liniaal een diagonaal kruis te maken van hoek tot hoek. Doe dit vanaf de hoek waar nog steeds zijn geplakt en niet vanaf de rand van het canvas. De rand om het beplakte deel heen is niet altijd even breed namelijk. 
Steentjes vanaf de linker-, rechter-, boven- en onderkant tellen is ook een optie, maar dit is wel een aardig karwei.

Stap 2. Verwijder c.a. 9 steentjes in het midden
Als je het midden hebt bepaald, haal je hier precies in een rondje of vierkantje c.a. 9 steentjes weg. Precies in het hart van het doek. Je krijgt nu een soort ‘stip’ in het midden van 7,5 mm doorsnede. 

Stap 3. Maak een gat in het doek
Oei dit is een spannende stap! Het middenstuk van het uurwerkje moet er echter toch echt doorheen, dus je kunt niet anders dan een gat maken in het midden van het doek. Gebruik hiervoor een scherp stanleymes of iets wat hierop lijkt. Leg er wel een houten plank onder zodat je niet in de tafel snijdt.

Stap 4. Bevestig het uurwerkje in het doek
Nu kun je het ‘torentje’ van het basis kastje aan de achterkant door het doek heen doen. Aan de voorkant van het doek bevestig je de ringetjes zoals in Stap 2 uitgelegd. Hierna vervolg je Stap 3 t/m Stap 6 van het blog 'het in elkaar zetten van het uurwerkje'. 

De klok verder afwerken is een creatief knutselwerk en kan op vele manieren:

Manier 1. Dikke fotolijst 
Koop een dikke fotolijst waar zowel aan de voor- als achterkant van de lijst ruimte zit. De wijzers moeten aan de voorkant tussen het doek en de glasplaat kunnen en aan de achterkant moet het niet te veel uitsteken omdat je klok anders niet plat tegen de muur kan.
Lijm vervolgens het doek op het dunne kartonnen plaatje dat bij de fotolijst zit. Dit plaatje moet wel heel dun zijn, anders kun je de klok niet opbouwen doordat het torentje niet lang genoeg is. Als het een dikker kartonnen plaatje is, dan moet je precies in het midden van het plaatje een vierkant uitsnijden zodat het hele uurwerkje in het plaatje zit. 
Hierna zet je de lijst in elkaar met de diamond painting er in. 

Manier 2. Bestaande klok ombouwen
Koop een goedkope ‘bestaande’ klok (of uiteraard gewoon een hele mooie klok). Haal deze uit elkaar en bevestig het diamond painting doek er in met lijm. 
Bij deze manier heb je geen los uurwerkje nodig aangezien die al in de klok aanwezig is.

Manier 3. Op een houten plaat
Maak zelf een klok vanuit een houten plaat. Het nadeel is dan wel dat er geen glasplaat voor zit om stof te voorkomen.
Koop voor deze manier een heel dun houten plaatje bij een bouwmarkt en laat het op maat snijden van de afmeting van de klok (of snij/zaag het zelf op maat uiteraard).
Vervolgens maak je ook hier in het midden een gat zo groot als het gat in het doek. Het diamond painting doek kun je er dan op lijmen met houtlijm. Hierna kun je verder met Stap 2 tm Stap 6 van het blog 'het in elkaar zetten van het uurwerkje'. 
De randen van de diamond painting kun je om de randen van het houten plaatje heen vouwen en eventueel een kleur verven.
Een dikkere houten plaat is ook zeker mogelijk, dan moet je alleen net als bij Manier 1 een groter gat maken in het midden zodat het hele uurwerkje er in past.

Manier 4. Houten frame 
Je kunt de diamond painting ook bevestigen op een houten frame. Als je vervolgens hier een klok van wilt maken moet je het uurwerkje aan de achterkant even ondersteunen door een klein latje onder het uurwerkje te bevestigen aan het frame ter ondersteuning. Het uurwerkje is anders te zwaar voor het hele doek en zal bol of hol gaan staan.
 
Er zijn vast nog vele andere manieren om er een mooie klok van te maken, wij hebben er 4 genoemd.

Blogartikel 'Het in elkaar zetten van het uurwerkje': https://www.strass-steentjes.nl/het-in-elkaar-zetten-van-het-uurwerkje