Verschil in diamond painting kleurcodes?

De afgelopen jaren is diamond painting veranderd van een kleine hobby naar een heuse megahype. Dit heeft geleid tot een tal van nieuwe webshops en winkels die allemaal vergelijkbare producten verkopen. 
Toch is er tussen deze aanbieders best wat verschil te vinden. Zo is de kwaliteit niet overal hetzelfde, en kan er wel eens verschil zitten tussen kleuren van steentjes.
Wil je weten waar deze verschillen vandaan komen, en hoe je zorgeloos kunt painten? Lees dan vooral verder.

Wat zijn diamond painting kleurcodes?

Zonder steentjes ben je bij diamond painting nergens. De diamonds zorgen ervoor dat jouw painting vorm krijgt, en dat alle details zichtbaar worden. Doordat de steentjes facet geslepen zijn, weerkaatsen ze licht uit de omgeving. Hierdoor wordt de painting letterlijk en figuurlijk schitterend.

Deze steentjes zijn allemaal genummerd met kleurcodes, gebaseerd op de DMC-codes. DMC is een afkorting die staat voor Dollfus-Mieg et Compagnie; een Frans textielbedrijf uit de 19e en 20ste eeuw. Om alles geordend te houden maakten zij gebruik van kleurcodes, die nu bekend staan als DMC-kleuren. Deze kleurcodes worden gebruikt voor DMC-garen voor borduurpakketten, maar de diamond painting steentjes hebben dus ook kleurcodes die gebaseerd zijn op DMC-garen.

Hoe komt het dat er kleurverschil is?

Met zoveel verschillende aanbieders op de markt is het moeilijk te garanderen dat alles bij iedereen hetzelfde is. 

De meeste diamond painting webshops maken gebruik van kleurcodes die gebaseerd zijn op de DMC borduurgaren, echter er zijn ook een heel aantal die een eigen codering steentjes hebben. De diamond painting steentjes worden gemaakt in vele fabrieken, tussen deze verschillende fabrieken zit kwaliteitsverschil. Ondanks dat onze steentjes uit dezelfde fabriek komen, kan er toch ook nog kleurverschil ontstaan, dit ligt aan het verschil in verfbad per productie. Dit proces kan vergeleken worden met het mengen van verf in de bouwmarkt. Er worden bepaalde hoeveelheden van kleuren met elkaar gemengd om tot een kleur te komen, maar soms wordt er iets meer van de ene kleur gebruikt waardoor het resultaat net wat anders wordt.

In de meeste gevallen is dit geen probleem, omdat de steentjes die je bij de painting krijgt meestal allemaal uit dezelfde batch komen. Je hebt er pas last van als je erachter komt dat je diamond painting pakket niet compleet is.

Mijn diamond painting pakket is niet compleet, wat nu?

Bij Strass-steentjes.nl proberen we elke klant te voorzien van de best mogelijke klantenservice. We vragen klanten van tevoren hun pakket te controleren, en door te geven wanneer er iets niet in orde is. Zo kunnen we direct nagaan waar het mis is gegaan en kunnen we het probleem oplossen. Als er steentjes ontbreken proberen we eerst te achterhalen uit welke batch het pakket komt. Aan de hand daarvan kijken we in onze voorraad of de huidige kleur overeenkomt, en anders zoeken we naar de oudere batch van de kleurcode. Mochten we deze oudere batch niet kunnen vinden, dan is er nog de optie dat we alle steentjes uit het pakket gaan vervangen door nieuwe steentjes uit één productiebatch. Om deze reden is het dus erg belangrijk om het pakket van te voren te controleren.

Elders besteld, en is er iets niet in orde met de diamond painting? Niet elke aanbieder besteedt zoveel tijd en aandacht aan klantenservice, dus vaak hoor je niks terug wanneer je hulp nodig hebt. Maar wees niet getreurd; alle losse steentjes, zowel ronde als vierkante, zijn bij ons per zakje te bestellen zodat je altijd de painting kunt afmaken. In dit soort gevallen kan het wel voorkomen dat wij een andere batch hebben en niet werken met dezelfde fabriek als de leverancier van het pakket dat je thuis hebt liggen. Als je helemaal zeker wilt weten dat je de juiste kleur ontvangt kun je altijd een paar steentjes naar ons toe sturen, zodat we kunnen kijken of wij dezelfde in huis hebben.
 
Mocht je nog vragen hebben over diamond painting, stel deze dan gerust aan onze klantenservice. We zijn dagelijks te bereiken via klantenservice@strass-steentjes.nl of telefonisch op 0570-234 043. Whatsappen kan ook: 06-294 521 55. Ook vinden we het altijd leuk om eindresultaten te zien op Instagram of Facebook